Petojahti

Petojahti on alunperin Suomessa kehitetty laji amerikanbulldogeille 2000-luvun alussa. SnowWhiten kasvattaja Jukka Aution kehittämästä ideasta Paul Dunkel rakensi ensimmäisen petojahtikoneen. Syötin ollessa isompi ja vauhdin nopeampi, laji palveli enemmän rodun käyttöominaisuuksia. 

Jukka Autio ja Petri Helevirta olivat mukana kehittämässä petojahtia Sathylle. Myöhemmin Helevirta ja Autio siirtyivät järjestämään omia kisoja amerikanbulldoggiyhdistykselle. Mukaan saatiin myös Jussi Nurminen ja kisoja saatiin järjestettyä myös Keski-Suomessa.

Petojahdissa koiran tulee saada säkki mahdollisimman nopeasti kiinni puruotteella. Kierroksia on kolme ja kierroksista lasketaan kaksi parasta sijoitusta. Vähiten pisteitä saanut on voittaja.

Parhaimmillaan kisoihin osallistui parisenkymmentä koiraa, joka alkoi olla yhden päivän kisan kohdalla maksimi osallistujamäärä. Kisoja on ollut viime vuosina eri järjestäjillä, mutta amerikanbulldoggien osuus kisoissa on vähentynyt. 

Sabry herättelee taas henkiin Aution ja Helevirran kehittämän Petojahti Cupin vuodelle 2024. Osakilpailuja tulee olemaan 6 ja lopuksi kisataan SABRY Petojahti SM-kisat.


Etelä-Suomi: Leena ja Jarmo Villgren

Kuvat: SnowWhite Americanbulldogs, Jukka Autio