Yleiset sairaudet

LONKKA -JA KYYNÄRDYSPLASIA

Kaikki suurten rotujen koirat ovat alttiita lonkkadysplasialle ja/tai kyynärpään dysplasialle. Siksi on tärkeää, että kasvattaja tunnistaa ja testaa rakenteelliset viat, jotka eivät näy ulkoisesti. Dysplasia, jota kutsutaan myös nivelrikoksi, on tuskallinen. Koiralle, jonka lonkat ja/tai kyynärpäät ovat väärin kehittyneet, voi kehittyä nivelrikkoa jo varhaisessa iässä. Kirurginen toimenpide on saatavilla, mutta se on kallista ja ei aina tehokasta.  Pentueen vanhempien kuvaaminen näiden osalta auttaa kasvattajia varmistamaan, että he välittävät parhaan genetiikan koiriensa jälkeläisille.

Hyvät lonkat/kyynärät omaavien vanhempien pennuilla on paljon vähemmän todennäköistä kehittää lonkka-/kyynärhäiriöitä. Ruokavaliolla ja liikunnalla on myös rooli koiran luuston ja nivelten terveyden ylläpitämisessä. Koiran pitäminen terveessä painossa oikealla ruokavaliolla ja pentujen "maltillinen" kasvaminen auttavat pitämään nivelet hyvässä kunnossa useiden vuosien ajan. 

ALLERGIAT

Allergiat ovat yleistyneet koirilla vuosien varrella. Syynä on monia ajatuksia kaupallisista ruokavalioista (teollisesti tuotettu nappula) ylirokotuksiin (allergiat voivat olla yliaktiivisen immuunijärjestelmän reaktio, johon saattavat vaikuttaa useat tarpeettomat rokotukset, genetiikka ja yleinen ympäristömme). Heikot immuunijärjestelmät altistavat koiralle mahdollisuuden saada allergioita tai kyvyttömyyttä käsitellä loisten ja sairauksien aiheuttamia ympäristö-/biologisia hyökkäyksiä. Allergiat voivat vaihdella lievistä vakaviin ja ne voivat reagoida hoitoon tai olla reagoimatta.

NEURONAL CEROID-LIPOFUSCINOSES ("NCL")

Neuronaaliset seroidilipofuskinoosit (NCL) ovat perinnöllisten neurologisten sairauksien luokka, jotka on diagnosoitu amerikanbulldoggeilla ja joillakin muilla roduilla. NCL periytyy lähes aina autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena. NCL on vakava ja kuolemaan johtava perinnöllinen sairaus. DNA-testi on saatavilla sen selvittämiseksi, kantaako koira geneettistä mutaatiota, joka siirtyy sen jälkeläisille. Tämä testi sisältyy myös moniin saataviin DNA-roduntunnistustesteihin. Tällä hetkellä Wisdom ei testaa NCL10- mutaatiota, jota on löydetty amerikanbulldogeilta. Embark testaa NCL10-mutaation.

Kliinisten oireiden alkamisikä: 0,9-3 vuotta, kuolinikä tai eutanasia: 3,5-5,5 vuotta.

ICHTHYOSIS ("ICH")

Iktyoosi on ihosairaus, jota löytyy amerikanbulldogeilta. Merkit siitä, että pentu kärsii häiriöstä, näkyvät ensimmäisten parin viikon aikana syntymän jälkeen. Iho näyttää "likaiselta" eikä lähde pesemällä puhtaaksi, ja turkki on ryppyisen näköinen. Vaikka se ei ole hengenvaarallinen sairaus, se voi olla epämiellyttävää koiralle ja ikävä omistajalle liiallisen kutinan ja hilseen muodostumisen vuoksi. Pennsylvanian yliopisto eristi geenin biopsioiden avulla ja kehitti testin, joka sisältyy moniin tarjottuihin DNA-tutkimuksiin.

CANINE HYPERURICOSURIA ("HUU")

Hyperurikosuria (HUU) tarkoittaa kohonnutta virtsahappopitoisuutta virtsassa. Tämä ominaisuus altistaa koirat muodostamaan kiviä virtsarakkoon tai joskus munuaisiin. Nämä kivet on usein poistettava kirurgisesti ja niitä voi olla vaikea hoitaa. HUU periytyy yksinkertaisena autosomaalisena resessiivisenä vikana. HUU voi esiintyä missä tahansa rodussa, mutta yleisimmin sitä esiintyy dalmatian-, bulldoggi- ja mustavenäläisen terrierien kohdalla. Geneettinen testaus on käytettävissä sen määrittämiseksi, onko koiralla geneettinen piirre HUU:n välittämiseksi. Koirat, joilla on kaksi kopiota mutaatiosta, kärsivät tai ovat alttiita virtsarakon- ja munuaiskivien kehittymiselle. HUU ei ole ainoa koirien virtsarakkokivien aiheuttaja. Muut tekijät, kuten maksasairaus ja ruokavalio, voivat myös vaikuttaa. Koira, jolla on HUU-tauti, ei välttämättä koskaan kärsi virtsarakon- tai munuaiskivistä, mutta se voi herkemmin sairastua niihin. 

NEMALINE MYELOPATHY ("NM") AND DEGENERATIVE MYELOPATHY ("DM")

Vaikka nämä molemmat ovat harvinaisempia, ne ovat geneettisiä häiriöitä, joita voidaan testata dna-testauksella. Nemaliinimyelopatian kliinisiä oireita sairastuneella koiralla ovat yleinen lihasheikkous, liikunta-intoleranssi ja vapina, joka alkaa yleensä noin 2 kuukauden iässä. 

Omistajat kertovat usein, että heidän koiransa tärisee pienestä pitäen jatkuvasti ja on haluton treenaamaan. Sairastuneella koiralla on yleistynyt atrofia sekä myopatia on suhteellisen ei-progressiivinen.  Lihastutkimus paljastaa kohdunkaulan ja selän sekä rintakehän lihasten surkastumisen sekä olkalihasten liikakasvun. 

Degeneratiivinen myelopatia on perinnöllinen neurologinen sairaus, jonka aiheuttaa amerikanbulldoggien kantama SOD1-geenin mutaatio. Tämä mutaatio löytyy monista koiraroduista, mutta amerikanbulldoggeille ei ole selvää, kehittyykö tauti kaikkiin koiriin, joilla on kaksi kopiota mutaatiosta. Vaihteleva esiintyminen rotujen välillä viittaa siihen, että taudin ilmentymiseen ovat vastuussa myös ympäristö- tai muut geneettiset tekijät. Degeneratiivista myelopatiaa sairastavien koirien keski-ikä on noin yhdeksän vuotta. Tauti vaikuttaa selkäytimen valkoisen aineen kudokseen, ja sitä pidetään koiran vastaavana ihmisen amyotrofiselle lateraaliskleroosille (Lou Gehrigin tauti). Sairastuneilla koirilla esiintyy yleensä aikuisiässä asteittaista lihasten surkastumista ja koordinaation menetystä, joka alkaa tyypillisesti takaraajoista hermojen rappeutumisen vuoksi. Tila ei ole koiralle tyypillisesti kipeä, mutta etenee, kunnes koira ei enää pysty kävelemään. Degeneratiivisesta myelopatiasta kärsivien koirien kävelyä voi olla vaikea erottaa koirien kävelystä, joilla on lonkkadysplasia, takaraajojen muiden nivelten niveltulehdus tai nikamavälilevysairaus. Myöhemmässä vaiheessa taudin etenemisen aikana koirat voivat menettää ulosteen ja virtsan pidätyskyvyn ja eturaajat voivat kärsiä. Sairaat koirat voivat menettää kävelykykynsä kokonaan 6 kuukauden - 2 vuoden kuluttua oireiden alkamisesta. Sairastuneita koiria voi olla vaikea hallita ja omistajat valitsevat usein eutanasian, kun heidän koiransa takaraajat eivät enää kanna kunnolla.